Kopi Misai Kucing

 

Kopi Misai Kucing

rm24.00 (SM) / rm27.00 (S/S)

Kopi Misai Kucing Tok Guru Pondok adalah minuman yang amat berkhasiat. Misai Kucing ialah herba yang kaya dengan khasiat dan telah digunakan secara turun temurun sebagai ubat penyakit gout dan sendi (rheumatism), buah pinggang, pundi kencing dan sistem peredaran darah. Ia juga memperbaiki saluran kencing sekaligus mencegah pembentukan batu karang. Ia juga tidak mendatangkan kesan sampingan terhadap buah pinggang.

Mengikut kajian Universiti Sains Malaysia (USM), Misai Kucing juga dapat mengurangkan free radical dalam badan dan bertindak sebagai antioksida. Kajian juga mendapati ia juga berkesan merawat kencing manis, mengurangkan kadar kolesterol darah, serta menurunkan tekanan darah tinggi.

Misai kucing telah terkenal sejak turun temurun kerana dapat membuang dan mencuci darah dari toksid yang berlebihan. Juga dapat membantu tubuh mengeluarkan bendalir berlebihan terutamanya dari sendi. Ia mengandungi kandungan kalium yang mencukupi untuk menggantikan kehilangan kalium dari badan semasa pembuangan air kencing.